Textele muzicale – de ajutor sau nu?
Muzica a devenit, în timp, mai mult decât o simplă încântare în viața multora dintre noi. Ea este o însoțitoare minunată, chiar, de nelipsit, în multe situații și o necesitate pentru menținerea unei stări bune de spirit. Sunt persoane care spun că nu se simt bine într-o zi în care nu ascultă muzică.
Dacă suntem bine dispuși, ascultarea pieselor muzicale cu versuri vesele și optimiste ne poate menține sau crește nivelul bunei dispoziții. Iar, ascultarea acelora cu versuri/mesaje triste ne poate lăsa indiferenți, sau ne poate întrista, ușor.
Dacă suntem abătuți, neîncrezători sau triști, unele piese muzicale cu versuri mobilizatoare ne pot ajuta să privim mai optimist lucrurile din cauza cărora ne-am supărat și să ne mobilizăm să ieșim din această situație.
Însă, piesele cu mesaje triste pot avea ca rezultate: să ne simțim și mai triști și să tot continuăm să analizăm negativ lucrurile întâmplate, sau, dimpotrivă, să ne simțim mai bine, percepându-ne înțeleși și susținuți, cumva, de artistul care a creat versurile și de muzicianul/grupul care le interpretează. Ca și cum am fi validați în ceea ce simțim și gândim. Astfel, muzica are un ușor, temporar și binevenit efect terapeutic, de ridicare a moralului.
Fără îndoială, suntem direct răspunzători de stările și comportamentele noastre, deci este incorect să învinuim pe cineva, sau ceva, pentru felul în care ne simțim sau ne comportăm. Cu toate astea, există unele situații în care textele unor piese muzicale ascultate pot avea un impact emoțional negativ asupra noastră sau ne pot oferi surse de inspirație pentru anumite comportamente indezirabile, anormale, sau chiar antisociale. În special, în cazul copiilor, adolescenților și al tinerilor, aflați în situații vulnerabile emoțional, precum: eșecuri școlare, nereușite la unele examene, despărțiri de prieteni/iubiți, eșecuri profesionale etc. Textele artistului/grupului muzical ascultat și preferat de ei pot avea o oarecare putere de influență, fără ca persoanele respective să-și dea seama. Astfel, ei pot imita limbajul, atitudinile și/sau comportamentele descrise în textele pieselor muzicale (învățarea prin imitație, la vârstele mici, este o normalitate), ceea ce nu ar fi o problemă, în cazul celor normale.
Îngrijorătoare sunt acele atitudini și comportamente negative promovate în unele texte muzicale cărora li se poate da curs și care pot genera situații grave, uneori, ireversibile. Acestea ar putea fi: izolarea socială, autodistructivitatea, lipsa de demnitate, ipocrizia, infatuarea, gelozia, răzbunarea, consumul de alcool și/sau droguri, declanșarea de conflicte, exprimarea explozivă a furiei resimțite, agresivitatea verbală, instigarea la anarhie și violență, pentru diverse cauze.
Fără a da numele unor artiști/grupuri muzicale care interpretează unele piese muzicale valoroase, de altfel, prin calitatea actului muzical (linie melodică, voce, aranjament muzical, ritm etc.), cu tot respectul, aș dori să comentez, din punct de vedere psihologic, mesajele câtorva exemple de versuri ce pot impacta negativ ascultătorii aflați, deja, într-o stare de spirit tristă:
”M-am născut pentru a avea grijă de tine” – Ca și cum scopul vieții persoanei ce declară asta este doar acela de a avea grijă de cealaltă persoană (cea iubită, în piesa respectivă) și nimic altceva. Minimizează toate celelalte scopuri prezente sau viitoare din viața persoanei, iar dacă, din diverse motive, relația cu persoana cealaltă nu va fi satisfăcătoare, sau se va încheia, persoana ar rămane, astfel, fără scop;
”Nu am nimic dacă nu te am” – aceasta este o gândire de tipul totul sau nimic, ceea ce nu este premisa unor viitoare relații și a unei vieți echilibrate. Adică, orice altceva în viața persoanei (relații cu membri familiei, relații cu prietenii, reușite în diverse domenii ale vieții, pasiuni etc.) nu ar valora nimic. De asemenea, induce ideea posesiei unei persoane (te am) ceea ce, iar, nu este un semn de normalitate în viață;
”Vreau totul / și vreau asta acum” – Pretenția de a avea totul, ceea ce face, din nou, trimitere la gândirea de tipul totul sau nimic. De asemenea, lipsa de răbdare în a obține ceea ce persoana dorește (vreau acum) poate genera atitudini și comportamente greșite în diverse contexte de viață viitoare (profesional, relațional etc.).
”Nu pot trăi fără tine ” – A-i spune asta persoanei iubite, seamănă, cumva, cu un șantaj emoțional, ceea ce nu este cheia unei relații de calitate sau de durată. Totodată, persoana care ajunge să gândească asta își întărește convingerea greșită că nu poate avea o viață fericită și împlinită dacă persoana respectivă nu îi este alături.
”Stau în genunchi, te implor/ te rog să nu mă părăsești” – Un astfel de mesaj încalcă demnitatea persoanei care spune și face asta.
”Nu avem nevoie de educație” – Este un mesaj ce nu poate duce la adaptarea în niciun fel de comunitate și nici la o viață echilibrată, în general.
Și lista poate continua cu mesaje mai radicale și mai dure.
Personal, iubesc, foarte mult, muzica. Însă, ceea ce vreau să subliniez este că, dincolo de numeroasele efectele benefice ale muzicii, există, totuși, posibilitatea ca ascultarea repetată (uneori, obsesivă) a unor piese muzicale cu mesaje negative să influențeze, în mod disfuncțional, atitudinile și conduitele persoanelor foarte tinere (copii, adolescenți și persoane foarte tinere) aflate într-o perioadă vulnerabilă a vieții lor.
Ce pot face părinții și persoanele din jurul tinerilor ascultători?
- Să fie atenți la muzica pe care ei o ascultă;
- Să fie atenți la artiștii/trupele muzicale preferate ale tinerilor ascultători, întrucât aceștia/acestea au o mare putere de influență asupra lor;
- Să le explice că textele muzicale mai radicale nu reflectă, întocmai, realitatea, fiind create pentru a sublinia unele idei, nu pentru a fi urmate de ascultători;
- Să explice că textele sunt, uneori, exagerate, pentru ca artiștii să se diferențieze, cumva, de competitori, pentru a avea succes și a vinde albumele muzicale.
Sursă imagine: pixabay.com
Cristina Mandreș
Psiholog
Comentariile dumneavoastră sunt importante, așa că, dacă doriți să le faceți, vă rog să le formulaţi într-o manieră politicoasă şi decentă, evitându-le pe cele în afara subiectului.